SIKÇA SORULAN SORULAR
- Halı yıkama ve silme arasındaki fark nedir
Halı silindiği zaman içerisinde bulunan kir, toz ve havlar tamamıyla çıkarılıp atılmak suretiyle temizlenmek yerine halının dibine itilir. Böylece yüzey temiz gibi görünse de, bütün maddeler halının hav aralarında kaldığı için geçici ve yüzeysel bir temizlik yapılmış olur.
Oysa sulu sistem halı yıkama Türk kadının geleneksel temizlik anlayışında beklentilerini tam anlamıyla karşılayan yegâne sistemdir. Fırçalama ile gevşetilen kirler gelberi ve diğer yöntemlerle suyun eşsiz oksijen ve alıp götürme gücü ile doğru yapıldığı takdirde mükemmel bir sonuç sağlar.
- Halı yıkama nasıl yapılır
Halı yıkama belirli teknik ve yöntemler gerektiren, doğru ürünler ve halı şampuanları ile başarılı sonuçlar alınabilen, tecrübe ve bilgi birikimi gerektiren ciddi bir iştir. İyi yıkanmamış bir halı evde yaşayan bireylerin sağlığını bile tehdit edebilmektedir.
Yayınladığımız makaleler aracılığı ile ülke geneli ve Avrupa da yaşayan, sulu sistem halı yıkatma tercihinde bulunan vatandaşlarımızın daha kaliteli ve doğru hizmeti alabilmesi için çaba sarf etmekte, doğru halı yıkama tekniklerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktayız. Sitemizde bulunan makaleleri okuyarak, bu konuda ulaşılması gereken tüm bilgilere erişebilir, bu sektör ve doğru teknikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Halıda leke çıkartma formülleri
Alkollü içki: Şampuanlayıp durulayın, çıkmazsa beyaz ispirtoyla tekrar siliniz.
Ayakkabı boyası: Tinerle siliniz. Çıkmazsa beyaz ispirtoyla silip durulayınız.
Çay, kahve lekesi: Şampuanla siliniz. Çıkmazsa %15 amonyaklı su ile siliniz.
Çikolata lekesi: Suya amonyak ilave edip siliniz. Şampuanla silip durulayınız.
Çiklet lekesi: Kazıdıktan sonra perkloretilen veya tinerle tamponlayım siliniz.
Çimen lekesi: Beyaz ispirtoyla siliniz.
İlaç lekesi : Perkloretilenle siliniz. Çıkmazsa % 10 amonyaklı su ile siliniz.
Küf lekesi : % 5-10 amonyaklı su ile siliniz.
Kusmuk lekesi : % 50 beyaz sirke karışımı su ile siliniz. Ardından şampuanla siliniz.
Meyve lekesi : Ilık su ile siliniz.
Mum lekesi : Kazıdıktan sonra perkloretilenle siliniz.
Mürekkep: Kurutmadan tamponlayınız. Saf limon suyuyla siliniz.
Parfüm lekesi: Beyaz ispirtoyla siliniz.
Süt, yoğurt: Şampuanla siliniz. Çıkmazsa beyaz ispirtoyla siliniz.
Şarap lekesi : % 50 su-sirke karışımıyla siliniz.
Tırnak cilası: Asetonla siliniz.
Tükenmez: Perkloetilenle siliniz.
Yumurta lekesi : % 5 amonyaklı su ile silip durulayınız.
- Halı Leke Kılavuzu
Alkollü içki: Şampuanlayınız sonra beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Ayakkabı Boyası: Önce tiner, sonra beyaz ispirto ile silip şampuanlayınız.
Yağlı Boya: Tiner ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız.
Çay: Leke şampuanla çıkmazsa, beyaz ispirto ile veya % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Çikolata, Karamel, Tatlı: Ilık su ile veya suya % 5 amonyak ilave ederek tampon yapınız.
İlaç, Kozmetik: Tiner veya perkloretilen ile sildikten sonra şampuanlayınız. İz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su veya beyaz ispirto ile siliniz.
Kahve: Leke şampuanı ile çıkmazsa, beyaz ispirto ile veya % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Katran, Makine Yağı, Fuel Oil: Tiner veya perkloretilen ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız. Beyaz ispirto ile işlemi tekrarlayıp, tekrar şampuanlayınız.
Küf: Amonyaklı su ile tampon yapınız.
Meyve ve Gıda Maddeleri: Ilık su ile tampon yapınız.
Bira: Ilık suya % 3 oranında beyaz ispirto ilave ederek tampon yapınız.
Plastik Boya: Leke yeni ise soğuk su ile tampon yapınız. Kurumuş lekeyi çıkartmak zordur. Uzman bir temizlik şirketine başvurunuz.
Çamur: Kurumasını bekleyiniz, sonra elektrik süpürgesi ile süpürünüz.
Çiklet: Çikleti bir bıçakla alınız, perkloretilen ile tampon yapınız.
Çim, Yeşil Sebze, Çiçek: Beyaz ispirto ile ıslatarak siliniz.
Hardal, Mayonez, Ketçap: Önce % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su, sonra perlkloretilen ile siliniz. Gerekirse şampuanlayınız.
Kan: Soğuk su ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız. İz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su kullanınız.
Kusmuk, Çiğ, Dışkı: Yarı yarıya su - sirke karışımı ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız.
Mercuro Krom: 1/3 beyaz ispirto, 2/3 su karışımı ile tampon yapınız.
Mobilya ve Yer Cilası: Saf alkol veya perkloretilen ile siliniz, sonra şampuanlayınız, hala iz varsa % 5 oranında amonyaklı su veya beyaz ispirto kullanınız.
Mum Parafin: Leke üzerine emici kurutma kâğıdı koyup, ılık ütü geçiriniz. Perkloretilen ile tampon yapıp, şampuanlayınız.
Parfüm: Beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Reçel, Şurup, Meyve Suyu: Ilık su ile tampon yapınız, iz kalırsa tiner veya perkloretilen kullanınız.
Su: Emici beyaz bir bezle halı üzerindeki suyu mümkün olduğu kadar siliniz. Tamamen kuruduktan sonra şampuan veya beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Şarap, Limonata: Yarı yarıya su - sirke karışımı ile sildikten sonra şampuanlayınız.
Tentürdiyot: Saf amonyak ile tampon yapınız.
Tutkal, Vernik: Tiner veya perkloretilen ile sildikten sonra ılık su ile tampon yapınız veya şampuanlayınız.
Yumurta: % 5 amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Mürekkep: Kurutma kâğıdı ile iyice kuruttuktan sonra % 30 beyaz ispirto % 70 su karışımı ile tamponlayıp, şampuanlayınız. Saf limon suyu da iyi sonuç verir.
Pas: % 3 oranında potasyum okselat ilave edilmiş su ile siliniz.
Salça, Sos, Tereyağı: Tiner veya perkloretilen ile tampon yaptıktan sonra şampuanlayınız. İz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Süt, Kakaolu Süt, Yoğurt: Şampuanlayınız, sonra % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız. İz kalırsa tiner veya perkloretilen kullanınız.
Şeker: Ilık su ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Tırnak Cilası: Aseton ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Tükenmez Kalem: Perkloretilen veya beyaz ispirto ile siliniz.
Tavsiye edilen araçların temini
Amonyak: Eczanelerde satılır.
Ilık Su: 50 dereceden sıcak olmayan su.
Potasyum Okselat: Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur.
Şampuanlama: Marketlerde satılan halı şampuanı veya deterjan köpüğü ile, çok az su kullanarak ve yumuşak hareketlerle halıyı silmek.
Beyaz İspirto: Metil alkol, eczane ve marketlerde bulunur.
Perkloretilen: Kuru temizleme sıvısı. Kuru temizlemecilerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur.
Tampon Yapmak: Temiz bir bez, havlu veya kayıt havluyu birkaç kez katlayarak halının ıslak yerine koyup üzerine vurarak hatta kuvvetlice bastırarak kurutmak
- Halı temizleme nedir
Halı temizleme, halının su haricinde başka kimyasal maddeler kullanmak suretiyle yapılan işlemlerdir. Hafif su kullanılan Steam vakum – ıslak kuru yöntemle halı temizleme metotları arasında sayılır. Halı temizlemede, ülkemizde pek yaygın olmamakla birlikte özellikle AB ülkelerinde sık kullanılan yöntemler ile sitemizde başka bölümlerde de bahsi geçen halı temizleme yöntemleri başlıca; Steam vakum- ıslak kuru halı temizleme Kuru köpük halı temizleme Toz ekstrasyonu Yöntemleridir. Halı yıkama ise halının bol su ile yıkanmasıdır. Literatürel adı sulu sistem halı yıkama olarak yaygınlaşmaktadır. Nasıl yapıldığı ve çeşitleri de sitemizde ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
- Saç kılları ile mücadele nasıl olmalı
Halı yıkamacı her ne kadar emek sarf ederse etsin çok iyi bir halı yıkamaya rağmen halı üzerinde saç kılı kalabilir. Son yıllarda saç kılı ile mücadelede en kabul görmüş yöntem doğru mesafeden basınçlı su ile müdahaledir. Bu işlem halı yıkama ustası tarafından doğru aparatla, doğru mesafe ve doğru yön kavramları gözetilerek yapılmalıdır. Yıkama sonrası hav ve tüy alma blowerleri de bu konuda verimli olabilirler. Yıkama sonrası manuel bir fırça yardımı ilede saç kılı ile mücadele edilmektedir. İleri yönlü iyi bir gelberi uygulamasında da saç kılı ile etkin mücadele mümkündür. Makina İmalatçılarının çıkarmış olduğu hav alma makinaları verimli çalıştığı sürece saç kıllarını hav arasından çıkarabilmektedir.
- Halı yıkamada saçak temizliği
Son yıllarda imal edilen halılar saçaksız olmasına rağmen, eski halılar, özellikli el dokuma ve yün halılarda hala saçak bulunmaktadır. Saçaklı halı yıkama temizliğinde firmalar farklı yöntem kullansalar da en kabul görmüş yöntem doğru mesafeden basınçlı su ile yapılan temizlik ve mutlak suretle sıkma işlemidir. Çamaşır suyunun saçaklar üzerinde bilinçsiz ve saf kullanımı, bir de üzerine halının sıkılmaması halı saçaklarına büyük zarar verir.
- Halı yıkamada durulama işlemleri
Halılar ister geleneksel yöntemle yıkansın, isterse de makinalar ile yıkansın halı yıkama da en iyi durulama yöntemi, gelberi ile yapılandır.
Gelberi ve su ile öteleme sırasında tüm temizlik maddeleri, diğer unsurlarla birlikte akar ve gider. Böylece daha sonradan iyi durulamama sonucu oluşabilecek tüm riskler minimize edilmiş olur. İyi durulamama sonucu halılar üzerinde yapışkan kalıntılar, lokal detonelikler, hatta kir ve pisliklerin kalması muhtemeldir. Bazı firmalar ya da uygulamalarda halı yıkama , fırçalama sonrası gelberi ile ya da başka yöntemle iyice durulama yapılmadan halıların sıkma işlemine geçildiği görülse de bu tasvip edilecek bir uygulama değildir.
Durulama işlemi zaman yönetimi açısından en maliyetli uygulama olduğundan, bu işlemi gerçekten doğru yöntemler ve ekipman ile yapan halı yıkama firmaları yine önemli bir tercih nedenidir. Kullanılan Halı Şampuanı da bol köpük üretmeli fakat kolay durulanmalıdır. Bu konudaki önerimiz ,Bol Köpük üreten ve bir o kadar da kolay durulanabilen ERA 111 NATUREMAX HALI ŞAMPUANI dır.
- Halı yıkama yöntemleri
Geleneksel halı yıkama işlemi ülkemizde el dokuma ve yün halı dokuma yapılan Kula, Demirci, Milas, Hereke yörelerinde bundan yıllar önce başlamış büyük şehirlerde de halı yıkamaya ihtiyaç duyulmaya başlanması ile; makine halılarının da yıkanmasına uyarlanarak çok başarılı sonuçlar elde edilen bir halı yıkama tekniği haline gelmiştir.
Geleneksel yöntemle halı yıkama, halıların tozu alındıktan sonra aşağıda resimleri gösterilen fırça makinası ve gelberi denilen, paslanmaz çelikten imal edilmiş, uzunca bir sapı olan halı yıkama ustası tarafından beden gücüyle, halı yıkama hortumu halının altında ve üstünde iken fırçalama ile yüzeye çıkartılmış kir ve lekelerin su ile birlikte ötelenmesini, atılması sağlayan bir halı yıkama el aleti ile yapılır.
(Gelberi) Halı yıkama yapan firmanın bünyesinde, iyi halı yıkama ustası barındırması suretiyle, bu yöntem için tereddüt etmeden tercih oluşturabilirsiniz. İyi bir halı yıkama ustası el emeği ile oymalı ahşap bir masa yapan marangoz gibi halı yıkar. Gelişen teknoloji ile son yıllarda bu halı yıkama tekniğine saç kılı ile daha iyi mücadele için basınçlı su makineleri ilave edilmiştir. Uzaktan ve doğru kullanıldığı sürece halı yıkamada kaliteyi arttırmaktadır.
- Halı yıkamada hedef sonuçlara nasıl ulaşılmalı
Halı yıkama sektörü; son yıllarda ülkemizde bayanların da çalışma hayatına katılış hızına paralel olarak hızlı bir büyüme sergilemiştir. Bu hızlı büyüme hedef sonuçlara ulaşmada geleneksek halı yıkama metotlarına, yeni halı yıkama metotlarını da ekleyerek halı yıkama sektörüne yeni bir ivme kazandırmıştır. Hangi yöntemler tercih edilmeli? Halı yıkamaya uygun şampuan hangisi gibi sorulara ilerleyen makalelerimizde uzmanlar tarafından hazırlanmış tatminkar yanıtlar bulacaksınız, bunun için ilerleyen metinleri takip etmeniz yeterlidir.
TARİH : 1.02.2015
HİT : 1854
- Halı yıkama ve silme arasındaki fark nedir
Halı silindiği zaman içerisinde bulunan kir, toz ve havlar tamamıyla çıkarılıp atılmak suretiyle temizlenmek yerine halının dibine itilir. Böylece yüzey temiz gibi görünse de, bütün maddeler halının hav aralarında kaldığı için geçici ve yüzeysel bir temizlik yapılmış olur.
Oysa sulu sistem halı yıkama Türk kadının geleneksel temizlik anlayışında beklentilerini tam anlamıyla karşılayan yegâne sistemdir. Fırçalama ile gevşetilen kirler gelberi ve diğer yöntemlerle suyun eşsiz oksijen ve alıp götürme gücü ile doğru yapıldığı takdirde mükemmel bir sonuç sağlar.
- Halı yıkama nasıl yapılır
Halı yıkama belirli teknik ve yöntemler gerektiren, doğru ürünler ve halı şampuanları ile başarılı sonuçlar alınabilen, tecrübe ve bilgi birikimi gerektiren ciddi bir iştir. İyi yıkanmamış bir halı evde yaşayan bireylerin sağlığını bile tehdit edebilmektedir.
Yayınladığımız makaleler aracılığı ile ülke geneli ve Avrupa da yaşayan, sulu sistem halı yıkatma tercihinde bulunan vatandaşlarımızın daha kaliteli ve doğru hizmeti alabilmesi için çaba sarf etmekte, doğru halı yıkama tekniklerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktayız. Sitemizde bulunan makaleleri okuyarak, bu konuda ulaşılması gereken tüm bilgilere erişebilir, bu sektör ve doğru teknikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Halıda leke çıkartma formülleri
Alkollü içki: Şampuanlayıp durulayın, çıkmazsa beyaz ispirtoyla tekrar siliniz.
Ayakkabı boyası: Tinerle siliniz. Çıkmazsa beyaz ispirtoyla silip durulayınız.
Çay, kahve lekesi: Şampuanla siliniz. Çıkmazsa %15 amonyaklı su ile siliniz.
Çikolata lekesi: Suya amonyak ilave edip siliniz. Şampuanla silip durulayınız.
Çiklet lekesi: Kazıdıktan sonra perkloretilen veya tinerle tamponlayım siliniz.
Çimen lekesi: Beyaz ispirtoyla siliniz.
İlaç lekesi : Perkloretilenle siliniz. Çıkmazsa % 10 amonyaklı su ile siliniz.
Küf lekesi : % 5-10 amonyaklı su ile siliniz.
Kusmuk lekesi : % 50 beyaz sirke karışımı su ile siliniz. Ardından şampuanla siliniz.
Meyve lekesi : Ilık su ile siliniz.
Mum lekesi : Kazıdıktan sonra perkloretilenle siliniz.
Mürekkep: Kurutmadan tamponlayınız. Saf limon suyuyla siliniz.
Parfüm lekesi: Beyaz ispirtoyla siliniz.
Süt, yoğurt: Şampuanla siliniz. Çıkmazsa beyaz ispirtoyla siliniz.
Şarap lekesi : % 50 su-sirke karışımıyla siliniz.
Tırnak cilası: Asetonla siliniz.
Tükenmez: Perkloetilenle siliniz.
Yumurta lekesi : % 5 amonyaklı su ile silip durulayınız.
- Halı Leke Kılavuzu
Alkollü içki: Şampuanlayınız sonra beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Ayakkabı Boyası: Önce tiner, sonra beyaz ispirto ile silip şampuanlayınız.
Yağlı Boya: Tiner ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız.
Çay: Leke şampuanla çıkmazsa, beyaz ispirto ile veya % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Çikolata, Karamel, Tatlı: Ilık su ile veya suya % 5 amonyak ilave ederek tampon yapınız.
İlaç, Kozmetik: Tiner veya perkloretilen ile sildikten sonra şampuanlayınız. İz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su veya beyaz ispirto ile siliniz.
Kahve: Leke şampuanı ile çıkmazsa, beyaz ispirto ile veya % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Katran, Makine Yağı, Fuel Oil: Tiner veya perkloretilen ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız. Beyaz ispirto ile işlemi tekrarlayıp, tekrar şampuanlayınız.
Küf: Amonyaklı su ile tampon yapınız.
Meyve ve Gıda Maddeleri: Ilık su ile tampon yapınız.
Bira: Ilık suya % 3 oranında beyaz ispirto ilave ederek tampon yapınız.
Plastik Boya: Leke yeni ise soğuk su ile tampon yapınız. Kurumuş lekeyi çıkartmak zordur. Uzman bir temizlik şirketine başvurunuz.
Çamur: Kurumasını bekleyiniz, sonra elektrik süpürgesi ile süpürünüz.
Çiklet: Çikleti bir bıçakla alınız, perkloretilen ile tampon yapınız.
Çim, Yeşil Sebze, Çiçek: Beyaz ispirto ile ıslatarak siliniz.
Hardal, Mayonez, Ketçap: Önce % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su, sonra perlkloretilen ile siliniz. Gerekirse şampuanlayınız.
Kan: Soğuk su ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız. İz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su kullanınız.
Kusmuk, Çiğ, Dışkı: Yarı yarıya su - sirke karışımı ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız.
Mercuro Krom: 1/3 beyaz ispirto, 2/3 su karışımı ile tampon yapınız.
Mobilya ve Yer Cilası: Saf alkol veya perkloretilen ile siliniz, sonra şampuanlayınız, hala iz varsa % 5 oranında amonyaklı su veya beyaz ispirto kullanınız.
Mum Parafin: Leke üzerine emici kurutma kâğıdı koyup, ılık ütü geçiriniz. Perkloretilen ile tampon yapıp, şampuanlayınız.
Parfüm: Beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Reçel, Şurup, Meyve Suyu: Ilık su ile tampon yapınız, iz kalırsa tiner veya perkloretilen kullanınız.
Su: Emici beyaz bir bezle halı üzerindeki suyu mümkün olduğu kadar siliniz. Tamamen kuruduktan sonra şampuan veya beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Şarap, Limonata: Yarı yarıya su - sirke karışımı ile sildikten sonra şampuanlayınız.
Tentürdiyot: Saf amonyak ile tampon yapınız.
Tutkal, Vernik: Tiner veya perkloretilen ile sildikten sonra ılık su ile tampon yapınız veya şampuanlayınız.
Yumurta: % 5 amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Mürekkep: Kurutma kâğıdı ile iyice kuruttuktan sonra % 30 beyaz ispirto % 70 su karışımı ile tamponlayıp, şampuanlayınız. Saf limon suyu da iyi sonuç verir.
Pas: % 3 oranında potasyum okselat ilave edilmiş su ile siliniz.
Salça, Sos, Tereyağı: Tiner veya perkloretilen ile tampon yaptıktan sonra şampuanlayınız. İz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Süt, Kakaolu Süt, Yoğurt: Şampuanlayınız, sonra % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız. İz kalırsa tiner veya perkloretilen kullanınız.
Şeker: Ilık su ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Tırnak Cilası: Aseton ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Tükenmez Kalem: Perkloretilen veya beyaz ispirto ile siliniz.
Tavsiye edilen araçların temini
Amonyak: Eczanelerde satılır.
Ilık Su: 50 dereceden sıcak olmayan su.
Potasyum Okselat: Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur.
Şampuanlama: Marketlerde satılan halı şampuanı veya deterjan köpüğü ile, çok az su kullanarak ve yumuşak hareketlerle halıyı silmek.
Beyaz İspirto: Metil alkol, eczane ve marketlerde bulunur.
Perkloretilen: Kuru temizleme sıvısı. Kuru temizlemecilerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur.
Tampon Yapmak: Temiz bir bez, havlu veya kayıt havluyu birkaç kez katlayarak halının ıslak yerine koyup üzerine vurarak hatta kuvvetlice bastırarak kurutmak
- Halı temizleme nedir
Halı temizleme, halının su haricinde başka kimyasal maddeler kullanmak suretiyle yapılan işlemlerdir. Hafif su kullanılan Steam vakum – ıslak kuru yöntemle halı temizleme metotları arasında sayılır. Halı temizlemede, ülkemizde pek yaygın olmamakla birlikte özellikle AB ülkelerinde sık kullanılan yöntemler ile sitemizde başka bölümlerde de bahsi geçen halı temizleme yöntemleri başlıca; Steam vakum- ıslak kuru halı temizleme Kuru köpük halı temizleme Toz ekstrasyonu Yöntemleridir. Halı yıkama ise halının bol su ile yıkanmasıdır. Literatürel adı sulu sistem halı yıkama olarak yaygınlaşmaktadır. Nasıl yapıldığı ve çeşitleri de sitemizde ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
- Saç kılları ile mücadele nasıl olmalı
Halı yıkamacı her ne kadar emek sarf ederse etsin çok iyi bir halı yıkamaya rağmen halı üzerinde saç kılı kalabilir. Son yıllarda saç kılı ile mücadelede en kabul görmüş yöntem doğru mesafeden basınçlı su ile müdahaledir. Bu işlem halı yıkama ustası tarafından doğru aparatla, doğru mesafe ve doğru yön kavramları gözetilerek yapılmalıdır. Yıkama sonrası hav ve tüy alma blowerleri de bu konuda verimli olabilirler. Yıkama sonrası manuel bir fırça yardımı ilede saç kılı ile mücadele edilmektedir. İleri yönlü iyi bir gelberi uygulamasında da saç kılı ile etkin mücadele mümkündür. Makina İmalatçılarının çıkarmış olduğu hav alma makinaları verimli çalıştığı sürece saç kıllarını hav arasından çıkarabilmektedir.
- Halı yıkamada saçak temizliği
Son yıllarda imal edilen halılar saçaksız olmasına rağmen, eski halılar, özellikli el dokuma ve yün halılarda hala saçak bulunmaktadır. Saçaklı halı yıkama temizliğinde firmalar farklı yöntem kullansalar da en kabul görmüş yöntem doğru mesafeden basınçlı su ile yapılan temizlik ve mutlak suretle sıkma işlemidir. Çamaşır suyunun saçaklar üzerinde bilinçsiz ve saf kullanımı, bir de üzerine halının sıkılmaması halı saçaklarına büyük zarar verir.
- Halı yıkamada durulama işlemleri
Halılar ister geleneksel yöntemle yıkansın, isterse de makinalar ile yıkansın halı yıkama da en iyi durulama yöntemi, gelberi ile yapılandır.
Gelberi ve su ile öteleme sırasında tüm temizlik maddeleri, diğer unsurlarla birlikte akar ve gider. Böylece daha sonradan iyi durulamama sonucu oluşabilecek tüm riskler minimize edilmiş olur. İyi durulamama sonucu halılar üzerinde yapışkan kalıntılar, lokal detonelikler, hatta kir ve pisliklerin kalması muhtemeldir. Bazı firmalar ya da uygulamalarda halı yıkama , fırçalama sonrası gelberi ile ya da başka yöntemle iyice durulama yapılmadan halıların sıkma işlemine geçildiği görülse de bu tasvip edilecek bir uygulama değildir.
Durulama işlemi zaman yönetimi açısından en maliyetli uygulama olduğundan, bu işlemi gerçekten doğru yöntemler ve ekipman ile yapan halı yıkama firmaları yine önemli bir tercih nedenidir. Kullanılan Halı Şampuanı da bol köpük üretmeli fakat kolay durulanmalıdır. Bu konudaki önerimiz ,Bol Köpük üreten ve bir o kadar da kolay durulanabilen ERA 111 NATUREMAX HALI ŞAMPUANI dır.
- Halı yıkama yöntemleri
Geleneksel halı yıkama işlemi ülkemizde el dokuma ve yün halı dokuma yapılan Kula, Demirci, Milas, Hereke yörelerinde bundan yıllar önce başlamış büyük şehirlerde de halı yıkamaya ihtiyaç duyulmaya başlanması ile; makine halılarının da yıkanmasına uyarlanarak çok başarılı sonuçlar elde edilen bir halı yıkama tekniği haline gelmiştir.
Geleneksel yöntemle halı yıkama, halıların tozu alındıktan sonra aşağıda resimleri gösterilen fırça makinası ve gelberi denilen, paslanmaz çelikten imal edilmiş, uzunca bir sapı olan halı yıkama ustası tarafından beden gücüyle, halı yıkama hortumu halının altında ve üstünde iken fırçalama ile yüzeye çıkartılmış kir ve lekelerin su ile birlikte ötelenmesini, atılması sağlayan bir halı yıkama el aleti ile yapılır.
(Gelberi) Halı yıkama yapan firmanın bünyesinde, iyi halı yıkama ustası barındırması suretiyle, bu yöntem için tereddüt etmeden tercih oluşturabilirsiniz. İyi bir halı yıkama ustası el emeği ile oymalı ahşap bir masa yapan marangoz gibi halı yıkar. Gelişen teknoloji ile son yıllarda bu halı yıkama tekniğine saç kılı ile daha iyi mücadele için basınçlı su makineleri ilave edilmiştir. Uzaktan ve doğru kullanıldığı sürece halı yıkamada kaliteyi arttırmaktadır.
- Halı yıkamada hedef sonuçlara nasıl ulaşılmalı
Halı yıkama sektörü; son yıllarda ülkemizde bayanların da çalışma hayatına katılış hızına paralel olarak hızlı bir büyüme sergilemiştir. Bu hızlı büyüme hedef sonuçlara ulaşmada geleneksek halı yıkama metotlarına, yeni halı yıkama metotlarını da ekleyerek halı yıkama sektörüne yeni bir ivme kazandırmıştır. Hangi yöntemler tercih edilmeli? Halı yıkamaya uygun şampuan hangisi gibi sorulara ilerleyen makalelerimizde uzmanlar tarafından hazırlanmış tatminkar yanıtlar bulacaksınız, bunun için ilerleyen metinleri takip etmeniz yeterlidir.